Onderzoek gaat uitwisselbare logistieke- en horeca-skills in kaart brengen
Samen met TNO, Olympia uitzendbureau, Hotelschool Den Haag en Hogeschool Rotterdam werkt 21CC Education aan de opzet van een skills database specifiek voor logistiek- en horecapersoneel. Doel: Skills uit de ene sector makkelijker overdraagbaar maken voor de andere sector. EN mensen hiervan bewust te maken, aangezien de context van beide bedrijfstakken zo verschillend is dat de meeste mensen een mogelijke transfer niet beseffen.
Coronacrisis legde de onbalans tussen sectoren bloot: werkloosheid in de ene sector en een groot tekort in de andere.
De coronacrisis legde heel duidelijk bloot dat de huidige manier van denken en acteren op de arbeidsmarkt niet meer actueel is. De horeca zag het werk stilvallen, terwijl vooral e-fulfilment bedrijven extreem intensief op zoek moesten naar extra personeel. De bovengenoemde partijen zijn van mening dat als de arbeidsmarkt zou focussen op skills – welke vaardigheden heb je verworven met werk en training/opleiding en welke vaardigheden zijn nodig voor welke nieuwe functies – er veel meer uitwisseling van werknemers tussen de ene en de andere sector zou kunnen ontstaan.
Een skills-paspoort zegt meer over wat iemand kan dan een CV
Er wordt al meer gesproken over een skills paspoort. Dat idee is niet nieuw. Diverse onderzoeken en projecten hebben hierop gewezen. Het is steeds duidelijker dat werving van werknemers door middel van CV’s niet voldoende werkt om mensen in veranderende tijden flexibele mogelijkheden te geven, van sector naar sector te laten overstappen en zich op deze weg verder te laten ontwikkelen. Waardoor ze groeien, onafhankelijker worden en voor alle werkgevers steeds waardevoller zijn.